ХАРАКТЕРИСТИКА ВІЛ-АСОЦІЙОВАНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ В ОСІБ СТАРШОГО ВІКУ - Shostakovych-Koretska, L. R.; Lytvyn, K. Yu.; Hubar, I. O.; Chykarenko, Z. O.; Volikova, O. O.; Chukhalova, I. V.; Lisnycha, O. O. (Інфекційні хвороби, 2018)
Мета роботи – вивчити основні характеристики ВІЛ-асоційованих захворювань центральної нервової системи в осіб старше 50 років і визначити частоту і відношення шансів розвитку неврологічних захворювань залежно від вікових аспектів. Пацієнти і методи. Проведений ретроспективний аналіз 428 медичних карт пацієнтів з ВІЛ-асоційованими захворюваннями ЦНС, які перебували на лікуванні у відділеннях Дніпропетровського обласного та міського центрів СНІД в період з 2010 по 2016 роки. Висновки. Отримані дані свідчать про особливості ВІЛ-асоційованих захворювань ЦНС у пацієнтів старше 50 років. У даній віковій категорії число осіб, інфікованих статевим шляхом, було значно більше, ніж серед молодших осіб, ВІЛ-інфекцію було діагностовано пізніше і, відповідно, менша кількість пацієнтів отримувала АРТ. На момент розвитку неврологічних захворювань у пацієнтів старше 50 років спостерігався більший рівень RNA HIV viralload при відсутності статистично значущих імунологічних відмінностей. В даній групі визначені високі шанси розвитку ПМЛ, EBV-енцефалітів, когнітивних розладів і тенденцію до більшої частоти інсультів, що може призводити до тяжких наслідків, і підкреслює важливість більш детального обліку вікового аспекту.