ВИКОРИСТАННЯ ПРЕПАРАТІВ ПРЯМОЇ ПРОТИВІРУСНОЇ ДІЇ ПРИ ХРОНІЧНОМУ ГЕПАТИТІ С У ПОЛЬЩІ - Halota, W.; Flisiak, R.; Olchak, A. (Інфекційні хвороби, 2018)
Метою терапії є ліквідація вірусу гепатиту С (ВГС), зупинка або зворотний розвиток гістологічних змін, зниження ризику розвитку гепатоцелюлярної карциноми та передачі інфекції іншим особам. Відповідно до рекомендацій Польської групи експертів з ВГС, кожен дорослий хворий на хронічний гепатит С повинен отримувати терапію препаратами прямої противірусної дії (ПППД), за винятком тих пацієнтів, які мають коротку очікувану тривалість життя через інші серйозні супутні захворювання. Якщо доступ до терапії обмежений, пріоритет має бути наданий тим особам, в яких HCV-інфекція може призвести до несприятливого результату захворювання протягом короткого періоду часу, для осіб з цирозом печінки, швидкопрогресуючим фіброзом печінки, з позапечінковими проявами інфекції, хронічними хворобами нирок, пацієнти до і після трансплантації органів. Наведено рекомендації щодо вибору оптимального режиму лікування, оцінки фіброзу печінки, ефективності лікування, боротьби з резистентністю вірусу до ПППД, моніторингу гепатоцелюлярної карциноми, лікування ко-інфекції HBV/HCV та взаємодії ліків. Стаття містить поради щодо лікування пацієнтів з нирковою недостатністю, трансплантацією печінки та декомпенсацією печінки, а також повторного лікування пацієнтів, які не відповіли на безінтерферонові схеми лікування. Включені також конкретні рекомендації щодо терапії пацієнтів, інфікованих різними генотипами, осіб, в яких хронічний гепатит С рецидивував, а також у разі інфікування вірусами таких генотипів, що, за прогнозами, незабаром з’являться у Польщі.