ФУНКЦІОНАЛЬНІ ПОРУШЕННЯ ПЕЧІНКИ У ХВОРИХ З УПЕРШЕ ДІАГНОСТОВАНИМ ТУБЕРКУЛЬОЗОМ ЛЕГЕНЬ - Okusok, O. M.; Hryshchuk, L. O.; Kravets, N. O.; Vakulenko, D. V. (Інфекційні хвороби, 2017)
Мета роботи – вивчити гемограму та біохімічний аналіз крові у хворих на вперше діагностований туберкульоз (ВДТБ) легень при вступі в стаціонар і через два місяці лікування, зв’язок із функціональними порушеннями печінки, представити кореляційний портрет показників вимірювань. Пацієнти і методи. Було обстежено 30 осіб: І-ша група практично здорові донори (контрольна) – 15 осіб, та ІІ група – 15 хворих на вперше діагностований туберкульоз легень (ТЛ) до лікування і через два місяці терапії протитуберкульозними препаратами першого ряду. Спостереження проводилось протягом інтенсивної фази лікування – 2 місяці. Всім пацієнтам виконувалися стандартні біохімічні дослідження крові. Розгорнутий аналіз крові проводився на гематологічному аналізаторі BC-3000 Plus Auto Hematology Analyzer (China, 2007). Також був побудований кореляційний портрет залежності між показниками загального та біохімічного аналізу крові хворих на ВДТБ. Висновок. При аналізі кореляційного портрета залежності між показниками загального та біохімічного аналізів крові хворих на ВДТБ встановлено, що найбільш важливими є такі показники загального аналізу крові: гранулоцити, гематокрит, середній об’єм еритроцитів, середній вміст гемоглобіну в еритроциті, кількість тромбоцитів. У біохімічному аналізі крові мають значення АлАТ і ГГТП, після інтенсивної фази лікування – непрямий білірубін, ЛДГ і ЛФ.