ПОШИРЕНІСТЬ ЛАЙМ-БОРЕЛІОЗУ СЕРЕД ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ - Melnyk, L. P.; Vasylieva, N. А.; Klymniuk, S. I.; Shkilna, M. I. (Інфекційні хвороби, 2017)
Мета дослідження – виявити поширеність Лайм-бореліозу у хворих на туберкульоз та його вплив на перебіг основного захворювання. Пацієнти і методи. Спостерігали 99 пацієнтів з туберкульозом (ТБ), які лікувались стаціонарно протягом 2015-2017 рр. у Тернопільському обласному протитуберкульозному диспансері. Хворі дали відповіді на питання уніфікованої міжнародної анкети-опитувальника щодо наявності в анамнезі укусів кліща та бореліозу та обстежені методом ІФА на наявність антитіл до B. burgdorferi sensu lato. Результати. Антитіла хоча б одного класу IgM і/чи IgG до B. burgdorferi sensu lato виявлено у 25,2 % обстежених хворих на туберкульоз. З числа обстежених пацієнтів, які вказували на укуси кліщів, серологічне підтвердження бореліозу отримано у 9 із 53 (17,0 %), серед 46 хворих на туберкульоз, які не пам’ятали про укуси кліща, – у 16 (34,7 %) (p<0,05). У хворих на туберкульоз із супутнім ЛБ суттєво частіше відзначено сповільнене загоєння порожнин розпаду через 2 місяці ОКХТ - у (36,0±9,6) % випадків порівняно з (14,9±4,1) % хворих без нього та зміни ЕКГ (синусова брадикардія, сповільнення провідності та розлади реполяризації) (p<0,05). Висновки. Поширеність Лайм-бореліозу у хворих на туберкульоз становить 25,2 %. Супутній Лайм-бореліоз негативно впливає на перебіг туберкульозу, що проявляється у сповільненому загоєнні порожнин розпаду та змінами ЕКГ у даної категорії пацієнтів (p<0,05).