РИЗИК ІНФІКУВАННЯ ПЛОДА І НОВОНАРОДЖЕНОГО У ВАГІТНИХ ЖІНОК З HBV- І HCV-ІНФЕКЦІЄЮ - Mateyko, H. B.; Matvisiv, M. V. (Інфекційні хвороби, 2017)
Мета роботи – проаналізувати фактори ризику вертикальної трансмісії (ВТ) вірусів гепатитів В (ВГВ) і С (ВГС) від матері до дитини з метою профілактики внутрішньоутробного інфікування плода і новонародженого. Результати дослідження. Реплікативні форми НВV-інфекції діагностували у 32,4 % вагітних жінок, носійство ВГВ – у 67,6 %. У інфікованих НСV переважали реплікативні форми хвороби (61,0 %), а носійство встановили у 39,0 % пацієнток. У жінок з реплікативними формами НВV- та НСV-інфекції (4,4 і 2,8 % відповідно), високим ВН і мінімальним ступенем активності гепатиту спостерігали репродуктивні втрати – ранні та пізні викидні, завмерлу вагітність. У 8,7 % вагітних з реплікативними формами HBV-інфекції, високим ВН і мінімальним ступенем цитолізу, пологорозрішення яких проведено шляхом кесарського розтину, всі діти народилися неінфіковані. Висновки. Вертикальна передача ВГВ і ВГС відбувається при високому рівні ВН в ІІІ триместрі вагітності, особливо перед пологами, а також під час природного пологорозрішення таких жінок. Ступінь активності гепатиту не впливає на ризик перинатального інфікування. У жінок з реплікативними формами HВV- та HСV-інфекції мали місце репродуктивні втрати, ймовірно, пов’язані із підвищеною проникливістю плаценти до вірусів.