СЕПСИС ЯК САМОСТІЙНЕ ІНФЕКЦІЙНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ - Ребенок, Ж.О. (Інфекційні хвороби, 2013)
Обґрунтовано абсолютну неспроможність поширеної синдромальної гіпотези сепсису як синдрому системної запальної відповіді. На відміну від зазначеної гіпотези, що остаточно себе дискредитувала, інфектологічна теорія розглядає сепсис як генералізовану інфекцію бактерійної і/або грибкової етіології, що розвивається в імунонедостатньому організмі, з характерними патоморфологічними і патогістологічними змінами в тканинах. Наведено науково обґрунтоване бачення етіології, патогенезу, клініки та діагностики сепсису. З інфектологічних позицій розглянута класифікація цієї хвороби, а також найбільш ефективне лікування, спрямоване на усунення безпосередньої причини недуги – збудника/збудників і подолання імунної недостатності.