ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНИХ ШТАМІВ ЗБУДНИКА ЧУМИ, ВИДІЛЕНИХ У КИЗИЛКУМСЬКОМУ ПРИРОДНОМУ ОСЕРЕДКУ - Базарова, Г.Р.; Нематов, А.С.; Мусабаєв, Є.І.; Анісімов, А.П.; Ахмадбек кізі, З. (Інфекційні хвороби, 2013)
Представлені результати вивчення потреби збудника чуми в амінокислотах і мікробіологічні властивості штамів Yersinia реstis, виділених у 2007 р. на території центральної і північної ділянок Кизилкумського природного осередку. На підставі одержаних даних всі вивчені штами чумного мікроба мали загальні та індивідуальні потреби в амінокислотах. За температури 28 °С всі штами були залежні від чотирьох амінокислот: цистеїну, фенілаланіну, треоніну і метіоніну. Кількість амінокислот, необхідних для росту Y. реstis за температури 37 °С, становить від 7 до 9. Додаткові потреби за температури 37 °С у валіні, ізолейцині, лейцині, глютаміновій кислоті, проліні, лізині і тирозині були характерні для всіх досліджених штамів, а в орнітині або аргініні – були властиві тільки частині з штамів, виділених як у центральній, так і північній ділянках Кизилкумського природного осередку чуми.