ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЕФЕКТИВНОСТІ РІЗНИХ СХЕМ ХІМІОПРОФІЛАКТИКИ ВЕРТИКАЛЬНОЇ ТРАНСМІСІЇ ВІЛ - Шостакович-Корецька, Л.Р.; Чикаренко, З.О.; Чергінець, А.В.; Якуніна, О.М.; Шерстюк, Г.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Впровадження перинатальної профілактики ВІЛ-інфекції за допомогою антиретровірусної терапії (АРТ) дозволило мінімізувати ризик інфікування ВІЛ у дітей. Аналіз застосування різних схем профілактики вертикальної трансмісії ВІЛ від матері до дитини визначив найчастішу та найефективнішу схему профілактики, що включала призначення ZDV (зидовудин) 300 мг 2 рази на добу (з 36 тижнів до пологів) та NVP (невірапін) 2 мг/кг одноразово дитині. Комбіновані схеми терапії (зидовудин + ніверапін) ефективніші, ніж монотерапія, в тому числі і при застосуванні у матері та дитини тільки ніверапіну.