НОВА ТАКТИКА АНТИМІКОБАКТЕРІЙНОЇ ТЕРАПІЇ ПРИ ПІДОЗРІ НА МУЛЬТИРЕЗИСТЕНТНИЙ ТУБЕРКУЛЬОЗ ІЗ НЕСПРИЯТЛИВИМ ПЕРЕБІГОМ - Панасюк, О.В.; Антоняк, С.М.; Панасюк, В.О.; Петренко, О.О.; Корнага, С.І.; Лопатіна, Я.В.; Радиш, Г.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Обстежено і проліковано на першому етапі 44 хворих з підозрою на мультирезистентний туберкульоз (ТБ), у тому числі 36 – з поєднаною ВІЛ-інфекцією, 28 – туберкульозний менінгоенцефаліт (МЕЦ), 16 – міліарний туберкульоз (МТБ). Сформовано дві ідентичні групи (по 22 хворих в кожній) залежно від режиму антимікобактерійної терапії (АМБТ). Режими АМБТ з включенням амікацину (А) чи капреоміцину (Cm), фторхінолону (Q), макроліду (М) і (або) піразинаміду чи тіонаміду або парааміносаліцилової кислоти (Pas) з додаванням меропенему (Мр) або зивоксу (Zv) при лікуванні хворих І групи, незалежно від ВІЛ статусу, на відміну від хворих ІІ групи, які отримували стандартні режими АМБТ без Мр або Zv, були адекватними і раціональними, що дозволяє підвищити терапевтичну ефективність, зменшуючи в 2,4 разу вірогідність летального наслідку.