ВІРУСНІ ГЕПАТИТИ В МІСЦЯХ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ В БОЛГАРІЇ - Плочев, К.С.; Попов, Г.Т. (Інфекційні хвороби, 2013)
Однією з вагомих медичних проблем у місцях позбавлення волі є вірусні гепатити. Мета даної роботи - проаналізувати епідеміологічні та серологічні дані про інфікованість вірусними гепатитами людей, що знаходяться в місцях ув’язнення в Болгарії. За період 2003-2007 рр. обстежено 498 людей (чоловіків, жінок і неповнолітніх) із зон в Софії (187), Белені (83), Пазарджіке (31), Слівені (131) і з будинку для неповнолітніх в Бойчиновцях (66). Усіх їх обстежували на вірусні гепатити: anti-HAV total, anti-HBc total і anti-HCV в ELISA. Усіх обстежених згрупували в різних групах по наступних критеріях: тип вірусного гепатиту; чинники ризику; термін перебування в даному місці ув’язнення; стать; вік; етноприналежність; сексуальна орієнтація; наявність парентеральних маніпуляцій; вживання психотропних речовин. Серед обстежених виявлено позитивними 368 людей (74 %) anti-HAV total, 292 (59 %) - HBsAg, 123 (25 %) - anti-HCV і 46 (9 %) - anti-HDV. Наявність великого числа мікст-гепатитів В і С пов'язана з внутрішньовенним вживанням наркотиків, незахищеними сексуальними контактами, татуажами й іншими маніпуляціями, пов'язаними з порушенням цілісності шкірного покриву. У зв'язку із значною кількістю вірусних гепатитів у в'язницях, що передаються сексуальним або трансмісивним шляхом, рекомендовано забезпечення безкоштовних презервативів, стерильних одноразових шприцев і голок, а також можливість добровільного дослідження на ВГВ, ВГС, ВГD і ВІЛ. Вважаємо за потрібне також актуалізувати нормативні документи, які регламентують дослідження тих, хто вперше потрапляє в місця ув’язнення, на вірусні гепатити, а також концепцію про імунопрофілактику.