ГРИП А/Н1N1 І ВАГІТНІСТЬ: ДІАГНОСТИКА ТА ЛІКУВАННЯ ПЕРВИННОЇ ГРИПОЗНОЇ ПНЕВМОНІЇ - Домашенко, О.М.; Домахіна, Г.М.; Джоджуа, Т.В.; Кузнецова, Л.М.; Максимцева, Н.В.; Степанюк, Т.М. (Інфекційні хвороби, 2013)
Проаналізовано перебіг первинної грипозної пневмонії А/НINI у 47 вагітних віком 15-38 років. У 31,9 % вагітних виявлено патологічні акушерські стани. Двобічну пневмонію діагностовано у 63,8 % пацієнток. У 25,5 % підтверджено наявність вірусу А/НINI за допомогою ПЛР. Одужання досягнуто у 91,5 %, пологи – у 14,9 %, збереження вагітност і– у 80,9 %. Усім пацієнткам призначався озелтамівір у дозі 150 мг на добу протягом 10 днів. У ВІТ стартовими антибіотиками були карбопенеми (тієнам, меронем). В інфекційних та пологових відділеннях пацієнткам призначали захищені цефалоспорини III покоління, захищені пеніциліни, макроліди. Інфузійна терапія проводилася за рестриктивним типом, акушерська тактика – відповідно до акушерської ситуації.