МІКРОЕЛЕМЕНТНІ ПОРУШЕННЯ У ДІТЕЙ, ХВОРИХ НА ШИГЕЛЬОЗ ТА ІНФІКОВАНИХ HELICOBACTER PYLORI - Kurlan, N. Yu.; Olkhovska, O. M. (Інфекційні хвороби, 2017)
Представлені результати оцінки вмісту цинку і міді сироватки дітей, хворих на шигельоз та інфікованих H. pylori. Виявлені значні порушення в системі мікроелементного гомеостазу в гострому періоді шигельозу. Визначено дефіцит вмісту цинку сироватки крові, який є більш вираженим у дітей, інфікованих H. рylori, та зниження рівнів міді: у дітей без фонового інфікування – суттєве, а у дітей, що інфіковані H. рylori, – незначне. До періоду ранньої реконвалесценції відбувається підвищення вмісту мікроелементів, але у дітей, інфікованих H. рylori, повного відновлення рівню цинку не спостерігається. Отримані дані відображають складну динаміку відновних процесів з відсутністю повного відновлення функціональних характеристик шлунково-кишкового тракту в інфікованих H. рylori дітей, незважаючи на регресію клінічних проявів шигельозу, та можуть бути використані для подальшого вдосконалення терапії таких хворих.