БІОЕТИЧНІ ТА ДУХОВНІ ЗАСАДИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ІНФЕКЦІЙНИМ ХВОРИМ* - Андрейчин, М.А. (Інфекційні хвороби, 2013)
Обґрунтовано потребу ширшого використання біоетичних і духовних засад при наданні медичної допомоги інфекційним хворим в Україні. Висвітлено особливості психіки таких пацієнтів. Охарактеризовано принципи емпатії, біоетики та нооетики та їх застосування в професійній роботі лікаря-інфекціоніста. Рекомендовано розвивати духовність у медичного персоналу шляхом популяризації жертовності та моральності знаменитого лікаря Київської Русі Агапіта Печерського та покровителя інфекційних хворих св. Роха, а також поглядів низки видатних вчених-інфекціоністів ХХ століття, зокрема О.Ф. Білібіна і Б.Л. Угрюмова.