КЛАСТЕРНИЙ АНАЛІЗ ПОШИРЕНОСТІ ТА НЕБЕЗПЕКИ ІНФЕКЦІЙНИХ І ПАРАЗИТАРНИХ ХВОРОБ У ДІТЕЙ 0-14 РОКІВ - Andreychyn, M. A.; Bulych, E. H.; Muravov, I. V. (Інфекційні хвороби, 2017)
Використання принципу «доза-ефект» у кластерному аналізі поширеності інфекційних і паразитарних хвороб у дітей України віком 0-14 років виявляє гальмування смертності за умов істотного збільшення поширеності захворювання. При цьому відзначається також значне зменшення летальності, а також сприятливі зміни життєздатності. Цей феномен лише частково пов’язаний з особливостями регіонів, в яких реєструється збільшення поширеності захворювання, він не пов’язаний з моделлю «хижак-жертва» (Лотки-Вольтерри). Гальмування смертності реалізується на популяційному рівні і виявляє схожість з тими змінами, які спостерігаються при інфекційних і паразитарних хворобах у підлітків, а також при неінфекційних хворобах (ішемічна хвороба серця, діабет) у людей старшого віку.