ВІДДАЛЕНІ РЕЗУЛЬТАТИ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ВПЕРШЕ ДІАГНОСТОВАНИЙ ДЕСТРУКТИВНИЙ ТУБЕРКУЛЬОЗ ЛЕГЕНЬ, ЯКІ ЗАВЕРШИЛИ ОСНОВНИЙ КУРС ХІМІОТЕРАПІЇ ЗА ПЕРШОЮ КАТЕГОРІЄЮ - Погребна, М.В.; Загаба, Л.М. (Інфекційні хвороби, 2013)
У 554 хворих на вперше діагностований деструктивний туберкульоз, які завершили основний курс хіміотерапії, вивчили віддалені результати лікування залежно від загоєння каверн. Встановлено, що незагоєні каверни у хворих із завершеним основним курсом хіміотерапії стандартної тривалості та відсутністю бактеріовиділення є причиною рецидивів туберкульозу в 40,7 % пацієнтів, які набувають хронічного перебігу у 16,9 % хворих та призводять до летальності 8,5 % хворих.