ЗНАЧЕННЯ ІМУНОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ В ДИФЕРЕНЦІЙНІЙ ДІАГНОСТИЦІ ТУБЕРКУЛЬОЗУ ЛЕГЕНЬ І ПОЗАГОСПІТАЛЬНОЇ ПНЕВМОНІЇ ІЗ ЗАТЯЖНИМ ПЕРЕБІГОМ - Черенько, C.О.; Скороходова, Н.О. (Інфекційні хвороби, 2013)
У 30 хворих на вперше діагностований недеструктивний інфільтративний туберкульоз легень, 30 хворих з позагоспітальною пневмонією із затяжним перебігом та 25 здорових добровольців вивчали стан клітинної та гуморальної ланок системного та місцевого імунітету з метою визначення показників, які можна використовувати для диференційної діагностики цих захворювань. Встановили, що найбільш важливими показниками є IgA, IgE, ЦІК, які суттєво підвищуються у хворих із позагоспітальною пневмонією порівняно зі здоровими, а у хворих на туберкульоз знаходяться на контрольному рівні. За рештою імунологічних показників вірогідних відмінностей не виявлено.