ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ ГРИПУ ТА ІНШИХ ГРВІ ПІД ЧАС ЕПІДЕМІЇ (ЖОВТЕНЬ-ЛИСТОПАД 2009 р.) У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Васильєва, Н.А.; Андрейчин, М.А.; Івахів, О.Л.; Герасименко, О.А.; Йосик, Я.І. (Інфекційні хвороби, 2013)
Висвітлено етіологічну структуру грипу та інших ГРВІ під час епідемії у 2009 р. в Тернопільській області. Встановлено, що мала місце одночасна циркуляція як вірусів нового пандемічного грипу, так і сезонних грипу та ГРВІ. Узагальнено особливості перебігу цих захворювань, виявлено, що при виникненні ускладнень результати загального аналізу крові були малоінформативними. Пневмонія швидко прогресувала, про що свідчили негативні клінічні дані і рентґендинаміка.