ГРИП: МОНІТОРИНГ І ПРОГНОЗ РОЗВИТКУ ЕПІДСИТУАЦІЇ, ЕПІДЕМІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЕПІДЕМІЇ ГРИПУ А/Н1N1 В УКРАЇНІ В ЕПІДСЕЗОНІ 2009-2010 рр. ТА ПЕРШОЧЕРГОВІ ЗАХОДИ ПРОТИДІЇ - Князевич, В.М.; Мухарська, Л.М.; Лихотоп, Р.Й.; Бережнов, С.П.; Легеза, К.М.; Платов, С.М.; Гриневич, О.Й. (Інфекційні хвороби, 2013)
Проаналізовано захворюваність на грип А/Н1N1/Каліфорнія/04/09 в епідсезоні 2009-2010 рр. в Україні. Вперше встановлено високу інтенсивність епідемічного процесу, найактивніший механізм передачі, ранній початок епідемії, швидке розповсюдження територією, тяжкий перебіг серед осіб працездатного віку, велику частоту ускладнень та високий рівень смертності. Дії МОЗ України і санітарно-епідеміологічної служби сприяли зниженню захворюваності на грип і летальності від грипу, що підтверджує правильність дій в доепідемічний, у період епідемії і післяепідемічний період.