АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ДІАГНОСТИКИ ЕПШТЕЙНА-БАРР ВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ - Zavidnyuk, N. H. (Інфекційні хвороби, 2016)
Наведено історичні віхи відкриття Епштейна-Барр вірусу. Розглянуто особливості його структури та життєдіяльності, охарактеризовано деякі вірусні антигени. Описано вплив на імунну систему людини. Показано сучасні погляди на патогенез та клінічну картину інфекційного мононуклеозу та хронічних форм EBV-інфекції, підходи до діагностики із використанням як серологічних методів, так і ПЛР. Ключові слова: Епштейна-Барр вірусна інфекція, інфекційний мононуклеоз, вірусні антигени, імунна система.