САНІТАРНО-ОСВІТНЯ ГРАМОТНІСТЬ ЛЮДЕЙ – ОДИН ІЗ ВАЖЛИВИХ ЧИННИКІВ ЗНИЖЕННЯ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ МУЛЬТИРЕЗИСТЕНТНОГО ТУБЕРКУЛЬОЗУ - Kornaha, S. I.; Pyatnochka, I. T.; Tkhoryk, N. V. (Інфекційні хвороби, 2016)
За останні п’ять років (2010-2014 рр.) значно почастішали мультирезистентний туберкульоз серед вперше діагностованих хворих та рецидиви. Мультирезистентність відповідно зросла з 6,1 до 16,7 % і з 23,8 до 44,2 %. Констатовано низьку санітарно-освітню грамотність хворих на мультирезистентний туберкульоз легень, які перебували на стаціонарному лікуванні не менше 2 місяців. Результати анкетування показали слабку обізнаність більшості пацієнтів з основних питань туберкульозу, лише 38,8 % респондентів відповіли правильно на запитання. Найнижчу поінформованість відмічено у хворих сільської місцевості та чоловічої статі, відповідно 49,4 і 47,7 %. Ключові слова: туберкульоз легень, мультирезистентність, санітарно-освітня робота.