ВИДОВИЙ СКЛАД ПАТОГЕННОЇ ТА УМОВНО-ПАТОГЕННОЇ МІКРОФЛОРИ У ХВОРИХ НА ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ У ДНІПРОПЕТРОВСЬКОМУ РЕГІОНІ - Shevchenko-Makarenko, O. P. (Інфекційні хвороби, 2016)
За даними бактеріологічних досліджень, показано склад патогенних ентеробактерій та умовно-патогенної мікрофлори у хворих на гострі кишкові інфекції, які проходили стаціонарне лікування в умовах інфекційної лікарні м. Дніпропетровськ у 2013-2014 рр. Вивчено спектр чутливості сальмонел до «класичних кишкових» антибіотиків. Сальмонели виявили чутливість до цефтриаксону, цефотаксиму, цефтазидиму, ципрофлоксацину та були стійкі до гентаміцину, доксицикліну та левоміцетину. Результати дослідження сприятимуть уявленню про розповсюдженість збудників гострих кишкових інфекцій у сучасних умовах та допоможуть практичному лікареві у призначенні емпіричної терапії хворим на гострі кишкові інфекції або з синдромом гострого гастроентероколіту до отримання результатів лабораторних досліджень у своїх пацієнтів. Ключові слова: гострі кишкові інфекції, мікробний пейзаж, сальмонели, шигели, ешерихії, умовно-патогенна мікрофлора.