ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ, СПРИЧИНЕНИХ УМОВНО-ПАТОГЕННИМИ МІКРООРГАНІЗМАМИ ТА ВІРУСАМИ, В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Chemych, O. M.; Polovian, K. S.; Ilyina, N. I.; Malysh, N. H. (Інфекційні хвороби, 2016)
Доведено, що в етіологічній структурі гострих кишкових інфекцій у сучасних умовах переважають Klebsiella pneumoniaе (31,4 %), віруси (15,7 %), ЕПКП (11,4 %), Pseudomonas aeruginosae (10,0 %) (p<0,01). Досліджені інтегральні маркери інтоксикації першого рівня (температура тіла, нудота, блювання, слабкість, біль голови, у животі будь-якої локалізації тощо) та інтегративні показники ендогенної інтоксикації дозволили констатувати їх зростання у гострому періоді недуги у всіх хворих (р<0,05-0,001). Відбувається збільшення лейкоцитарного індексу інтоксикації (у 4,3-5,5 разу), гематологічного показника інтоксикації (у 5,0-7,4), індексу зсуву лейкоцитів (у 2,1-2,6) та значне зменшення лімфоцитарного індексу (у 2,0-2,2 разу) (р<0,05). При дослідженні мікробіоценозу кишечнику в гострому періоді виявлено зменшення кількості біфідобактерій, лактобацил, кишкової палички з повноцінними ферментативними властивостями і зростання інших представників умовно патогенних мікроорганізмів, гемолізуючої кишкової палички та грибів роду Candida (р<0,05-0,001). Ключові слова: гострі кишкові інфекції, клініка, епідеміологія, інтегративні показники ендогенної інтоксикації, мікробіоценоз кишечника.