ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВІЛ-ІНФЕКЦІЇ НА БУКОВИНІ - Moskaliuk, V. D.; Sokolenko, M. O.; Lesiuk, Y. M.; Sokolenko, A. A.; Kryvetska, S. S.; Andrushchak, M. O. (Інфекційні хвороби, 2016)
Проаналізували поширеність ВІЛ-інфекції у Чернівецькій області, де розвиток епідемічного процесу протягом багатьох років залишається повільним. На Буковині, як і в сусідніх областях, до 2010 р. поширення ВІЛ-інфекції було доволі «активним», в 2010 р. намітилося помірне зниження захворюваності. Основним шляхом передачі ВІЛ в області, з 1995 до 2005 рр. включно, був парентеральний, переважно через введення наркотичних речовин ін’єкційним шляхом. Після 2005 р. відбулася зміна шляхів передачі з перевагою статевого. Ключові слова: ВІЛ-інфекція, епідемічний процес, шляхи передачі ВІЛ.