СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗРОБКИ ПРОБЛЕМИ ГРИПУ В УКРАЇНІ - Марієвський, В.Ф. (Інфекційні хвороби, 2013)
Здійснено аналіз системи епіднагляду за грипом в Україні та у світі, роль у цьому Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України. Зроблено висновки про те, що систематичний моніторинг на основі дозорного епідеміологічного нагляду за грипом є більш ефективним та економічно вигідним. Однак це не виключає необхідність проведення рутинного епіднагляду, який слід передбачити в системі Державної санепідемслужби, зважаючи на її реформування. Майбутнє науки, що займається грипом, лежить у площині молекулярно-генетичних досліджень, створення специфічних противірусних препаратів, стеження за резистентністю вірусів до них, вивчення ефективності грипозних вакцин та екологічних аспектів вірусів грипу.