ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ РАННЬОГО ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ГІДРОГЕЛЕВИХ РЕГЕНЕРАТИВНИХ ЗАСОБІВ ТА ГУБЧАСТИХ СОРБУЮЧИХ МАТЕРІАЛІВ НА ПОКАЗНИКИ МІКРОБНОГО ОБСІМЕНІННЯ РАН - Ковальчук, А.О. (Інфекційні хвороби, 2015)
Досліджено динаміку змін показників мікробної контамінації експериментальних опікових ран у щурів при проведенні ранньої некректомії опікового струпу та подальшому закритті ран сучасними гідрогелевими пов’язками та сорбуючими губчастими засобами. Експериментально доведено, що комбіноване використання вторинного сорбуючого поліуретанового покриття та сітчастих гідрогелевих засобів на етапах раннього хірургічного лікування тварин значно знижує контамінацію патогенними мікроорганізмами, створює оптимальний мікроклімат для репаративної регенерації та оптимізує місцевий імунітет в опікових ранах.