ДІАГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ВИЗНАЧЕННЯ С-РЕАКТИВНОГО БІЛКА У ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ ПАЦІЄНТІВ, ХВОРИХ НА ХГС І КО-ІНФЕКЦІЮ ВІЛ/ХГС - Козько, В.М.; Юрко, К.В.; Соломенник, Г.О.; Адейемі, А.А. (Інфекційні хвороби, 2015)
Визначено вміст С-реактивного білка (СРБ) у ВІЛ-інфікованих осіб, хворих на ХГС і ко-інфекцію ВІЛ/ХГС. Дослідження СРБ проведено у 107 хворих, з них хворих на ХГС <span style="font-size: 12.0pt; font-family: Symbol; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: UK; mso-char-type: symbol; mso-symbol-font-family: Symbol;">- 36, ВІЛ-інфекцію <span style="font-size: 12.0pt; font-family: Symbol; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: UK; mso-char-type: symbol; mso-symbol-font-family: Symbol;">- 35, ко-інфекцію ВІЛ/ХГС <span style="font-size: 12.0pt; font-family: Symbol; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: UK; mso-char-type: symbol; mso-symbol-font-family: Symbol;">- 36. Встановлено достовірне підвищення вмісту СРБ у ВІЛ-інфікованих осіб, хворих на ХГС і ко-інфекцію ВІЛ/ХГС (р<0,001). У ВІЛ-інфікованих осіб і хворих на ко-інфекцію ВІЛ/ХГС не встановлено достовірного зв’язку між вмістом СРБ і клінічною стадією ВІЛ-інфекції (р>0,05). Вміст СРБ у хворих на ХГС і ко-інфекцію ВІЛ/ХГС з фіброзом печінки був вірогідно вище, ніж у хворих без фіброзу (р<0,001). Виявлено достовірно вищий рівень СРБ у пацієнтів із 3а генотипомHCV у хворих на ХГС (р<0,05) і ко-інфекцію ВІЛ/ХГС (р<0,01) порівняно з 1b генотипом.