ХВОРОБА ЛАЙМА (КЛІЩОВИЙ БОРЕЛІОЗ) У ДІТЕЙ - Волоха, А.П. (Інфекційні хвороби, 2015)
Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) спричинюється спірохетами виду Borreliaburgdorferi, які переносяться кліщами. Специфічною клінічною ознакою кліщового бореліозу є мігруюча еритема. Збудник може поширюватись гематогенним шляхом і уражати різні органи та системи: шкіру, серце, нервову систему, суглоби. Виділяють три клінічні стадії захворювання: ранню локалізовану, ранню дисеміновану і пізню стадію. Лабораторним підтвердженням кліщового бореліозу є серологічна діагностика. Для лікування хвороби Лайма застосовують антибіотики курсом від 2 до 4 тижнів, зазвичай, з гарною ефективністю. Профілактика кліщового бореліозу полягає у запобіганні укусів кліщів.