ЦИРКУЛЯЦІЯ NEISSERIA MENINGITIDIS У СХІДНИХ ОБЛАСТЯХ УКРАЇНИ - Чумаченко, Т.О.; Подаваленко, А.П.; Тонкошкур, Т.І.; Шевченко, Л.В.; Качур, Н.В. (Інфекційні хвороби, 2015)
У східних областях України за період 2002-2012 рр. захворюваність на менінгококову інфекцію коливалась в межах від 0,7 до 3,9 на 100 тис. населення, у більшості випадків причиною захворюваності стали штами N. meningitidіs серогрупи В. 2012 рік став роком низького рівня ендемічності менінгококової інфекції. У Харківській області показники захворюваності на менінгококову інфекцію вищі, ніж у Луганській області, що обумовлено більш інтенсивною циркуляцією N. meningitidіs серогрупи А у цій області. Очевидна необхідність покращення мікробіологічного моніторингу за N. meningitidіs для виявлення найбільш значущих етіологічних агентів менінгококової інфекції на певній території.