ФОРМУВАННЯ МІКРОБІОЦЕНОЗУ РОТОГЛОТКИ ТА КИШЕЧНИКУ У НОВОНАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ З ПЕРИНАТАЛЬНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ - Климнюк, С.І.; Романюк, Л.Б.; Заріцька, М.Д.; Кучмак, О.Б.; Стрельбицька, І.В.; Борак, В.П. (Інфекційні хвороби, 2015)
Заселення організму новонародженої дитини мікроорганізмами відбувається ще під час народження. У становленні мікробного пейзажу ротоглотки та кишечнику важливу роль відіграють умовно-патогенні мікроорганізми. За результатами дослідження у новонароджених з обтяженим перебігом раннього неонатального періоду має місце транзиторний дисбіоз ротоглотки та кишечнику з переважанням умовно-патогенної флори, а саме: грибів роду Candida, S. epidermidis та E. coli.