КЛІНІЧНІ АСПЕКТИ ХАРЧОВОЇ ТОКСИКОІНФЕКЦІЇ, ЗУМОВЛЕНОЇ УМОВНО-ПАТОГЕННИМИ ЗБУДНИКАМИ - Москалюк, В.Д.; Богачик, Н.А.; Венгловська, Я.В.; Сидорчук, А.С.; Меленко, С.Р. (Інфекційні хвороби, 2013)
Обстежено хворих на харчову токсикоінфекцію, спричинену умовно-патогенною флорою. Частіше етіологічними чинниками харчової токсикоінфекції були Klebsiella pneumoniae, Citrobakter, S. аureus. Серед клінічних форм переважав гастроентеритний варіант. Не встановлено залежності клінічних проявів та тяжкості захворювання від етіологічного фактору. Об’єктивною оцінкою ступеня тяжкості, повноти одужання служили інтегративні показники ендогенної інтоксикації