ЖИТТЄЗДАТНІСТЬ МІКОБАКТЕРІЙ ТУБЕРКУЛЬОЗУ У ФІКСОВАНИХ І ФАРБОВАНИХ ЗА ЗАГАЛЬНОПРИЙНЯТИМИ МЕТОДАМИ МАЗКАХ МОКРОТИННЯ - Ковальова, Г.О. (Інфекційні хвороби, 2013)
Для дослідження життєздатності мікобактерій у мазках мокротиння після фіксації і фарбування за Цилем-Нільсеном застосовано метод мікрокультивування на предметному склі. Фіксація біологічного матеріалу при 75 °С протягом 1,5 год та в пофарбованих препаратах надійно знезаражує об’єкт. Після фіксації в полум’ї пальника в усіх мазках протягом 7 діб мікобактерії туберкульозу залишились живими. Життєздатні мікобактерії можуть являти небезпеку для лабораторного персоналу.