ЧУТЛИВІСТЬ КОЛІЦИНОГЕННИХ ШТАМІВ ESCHERICHIA COLI ДО ЛІКУВАЛЬНИХ БАКТЕРІОФАГІВ І ПРОБІОТИЧНИХ ПРЕПАРАТІВ - Бурова, Є.Д.; Бурова, Л.М. (Інфекційні хвороби, 2015)
Представлено результати дослідження чутливості коліциногенних штамів E. сoli, ізольованих із товстої кишки пацієнтів на дисбіоз, до біологічних препаратів: лікувальних бактеріофагів (інтесті-бактеріофагу, секстафагу), пробіотичних препаратів «Колібактерин», «Біоспорин-Біофарма». Виявлено «універсальний» індикаторний штам до коліциногенної дії клінічних ізолятів кишкової палички. Показано високу активність лікувальних бактеріофагів, ефективність використання пробіотичних препаратів та доцільність, в деяких випадках, використання біологічних препаратів, виготовлених із власних штамів кишкової палички, виділених від хворих на дисбіоз, з метою корекції біоценозу кишечника.