АНАЛІЗ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА КАШЛЮК СЕРЕД ЩЕПЛЕНИХ ОСІБ У 2009-2012 рр. У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Паничев, В.О.; Цяпа, Н.В.; Павельєва, М.М.; Маціпура, С.В.; Кулачковська, І.В. (Інфекційні хвороби, 2015)
На фоні збільшення охоплення щепленнями проти кашлюку встановлено підвищення частки імунізованих осіб серед захворілих дітей певних вікових груп. Серед найбільш імовірних причин можна відмітити недостатню напруженість і тривалість післявакцинного імунітету як наслідок накопичення значної кількості неімунних серед щеплених осіб. Необхідно посилити мікробіологічний моніторинг збудника кашлюку з метою виявлення штамових відмінностей у межах різних популяцій людей. Доцільність проведення такої роботи ґрунтується на даних літератури про зміни ДНК B. рertussis, які дозволили припустити мінливість штамів в умовах багаторічної вакцинопрофілактики, невідповідність антигенів вакцинних та циркулюючих штамів збудника кашлюку, що може сприяти захворюванням щеплених осіб.