ХАРАКТЕРИСТИКА ЗВ’ЯЗКУ МАКРО- І МІКРОЕЛЕМЕНТІВ З ПОКАЗНИКАМИ ІМУНІТЕТУ У ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ ПАЦІЄНТІВ, ХВОРИХ НА ХГС І КО-ІНФЕКЦІЮ ВІЛ/ХГС - Козько, В.М.; Юрко, К.В.; Зовський, В.М.; Гвоздецька, М.Г. (Інфекційні хвороби, 2015)
У хворих на ХГС виявлено порушення метаболізму макро- і мікроелементів, білків гострої фази у вигляді зниження вмісту цинку, магнію, кальцію, натрію, гаптоглобіну та збільшення рівня міді, заліза, калію та церулоплазміну. У ВІЛ-інфікованих пацієнтів і хворих із ко-інфекцією ВІЛ/ХГС встановлено зниження рівня цинку, міді, заліза, магнію, кальцію, натрію, гаптоглобіну, церулоплазміну та збільшення вмісту калію. Між макро- і мікроелементами, з одного боку, та показниками імунної системи, з іншої, у ВІЛ-інфікованих хворих, хворих на ХГС, ко-інфекцію ВІЛ/ХГС встановлені множинні зв’язки, які свідчать, що явища макро- і мікроелементозу суттєвим чином впливають на функціонування імунної системи. Встановлено, що кореляційні структури характеру зв’язку між макро- і мікроелементами та показниками імунної системи залежно від виду патології значно (на 90,9 – 100 %) відрізняються одна від одної за своєю архітектонікою, що свідчить про те, що формування компенсаторних процесів для кожного виду патології здійснюються за рахунок різних кореляцій між елементами функціональної системи організму.