ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ МІКРОБІОЦЕНОЗУ В РОЗВИТКУ ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ПАРОДОНТА - Демкович, А.Є. (Інфекційні хвороби, 2015)
Представлено характер мікробної персистенції в розвитку запального процесу в пародонті. Доведено провідну роль резистентної облігатної анаеробної та мікроаерофільної мікрофлори у формуванні запального процесу в порожнині рота. У процесі інвазії бактерії продукують біологічно активні речовини, які знижують або повністю блокують активність захисних систем організму. До факторів, що індукують тривале запалення і руйнування тканин пародонта, зазвичай відносять екзо- і ендотоксини пародонтопатогенних бактерій.