ЕНДОТЕЛІЙ: ФУНКЦІОНАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ТА ЙОГО ДИСФУНКЦІЯ - Возна, Х.І.; Москалюк, В.Д. (Інфекційні хвороби, 2015)
Наведено сучасні відомості про фізіологію ендотелію та патогенез ендотеліальної дисфункції. Особлива увага приділена взаємозалежним впливам багатьох вазоактивних субстанцій ендотеліального походження, передусім оксиду азоту (NO) та ендотелінів. Попри загальновизнане значення дисфункції ендотелію при кардіоваскулярній і церебральній патології, значна увага приділена ролі цього явища при ряді інших соматичних та інфекційних недуг, зокрема при ВІЛ-інфекції/СНІДі.