ПОДОЛАННЯ НАТУРАЛЬНОЇ ВІСПИ У ВІДОБРАЖЕННІ НАСТІЛЬНИХ МЕДАЛЕЙ - Андрейчин, М. А.; Барштейн, В. Ю. (Інфекційні хвороби, 2025)
Стисло висвітлено основні історичні дані про вивчення природи натуральної віспи (НВ) і роль вчених різних країн у розробці її специфічної профілактики. Описано 32 настільні медалі, виготовлені на честь провідних дослідників цієї особливо небезпечної карантинної інфекції та державних діячів, які сприяли широкому впровадженню специфічної профілактики. Чільне місце відведено медалям, присвяченим англійському лікареві Едварду Дженнеру, який розробив ефективну вакцинацію людей проти НВ і зумів впровадити її в широку медичну практику, попри активну протидію цьому з боку численних опонентів. Наведені у статті медалі впроваджено в науковий обіг в Україні.