ОСОБЛИВОСТІ МІКРОБІОМУ КИШЕЧНИКУ ПАЦІЄНТІВ ІЗ НЕАЛКОГОЛЬНОЮ ЖИРОВОЮ ХВОРОБОЮ ПЕЧІНКИ - Квіт, Х. Б. (Інфекційні хвороби, 2024)
Мета роботи – оцінити склад мікробіому кишечнику пацієнтів із неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) та визначити його роль у розвитку і прогресуванні захворювання. Пацієнти і методи. У дослідженні взяли участь 152 пацієнти з НАЖХП (середній вік – 46,5±0,89 років), які обстежувалися в кількох медичних центрах. Контрольну групу склали 150 пацієнтів без патології печінки (середній вік – 48,36±0,97 років). Критерії діагностики НАЖХП включали ультразвукове дослідження печінки, оцінку гепато-ниркового індексу та виявлення кардіометаболічних факторів ризику. Склад кишкового мікробіому аналізували методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР) у реальному часі. Особливу увагу приділяли Firmicutes, Actinobacteria, Bacteroides та Akkermansia muciniphila. Результати досліджень та їх обговорення. У пацієнтів із НАЖХП спостерігали значне зростання рівня Firmicutes – (50,3±2,46) % та Actinobacteria – (15,34±2,87) % порівняно з контрольною групою – (25,17±1,51) та (10,9±1,87) % відповідно. Індекс Firmicutes/Bacteroides був суттєво вищим у пацієнтів із НАЖХП – (5,02±2,61) проти (2,10±1,74). Наявність Akkermansia muciniphila була значно нижчою у пацієнтів із НАЖХП (33,0 %) порівняно з контрольною групою (63,0 %). Кореляційний аналіз показав позитивний зв’язок між рівнями Actinobacteria та індексом Firmicutes/Bacteroides (r=0,75, p≤0,05), а також між індексом F/B та рівнем тригліцеридів у крові (r=0,68, p≤0,05). Виявлено негативну кореляцію між наявністю Akkermansia muciniphila та діагностованою НАЖХП (r=-0,69, p≤0,05). Висновки. Пацієнти з НАЖХП демонструють значні зміни у складі мікробіому кишечнику. Збільшення рівня Firmicutes та Actinobacteria, підвищений індекс Firmicutes/Bacteroides та зменшення рівня Akkermansia muciniphila вказують на порушення бар’єрної функції кишечнику. Akkermansia muciniphila має захисний ефект, що відкриває перспективи терапії із застосуванням пробіотиків для відновлення здорового мікробіому та запобігання прогресуванню НАЖХП.