ОПТИМІЗАЦІЯ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ЛАЙМ-БОРЕЛІОЗ, ПОЄДНАНИЙ З ЕПШТЕЙНА-БАРР ВІРУСНОЮ ІНФЕКЦІЄЮ ТА НЕСТАЧЕЮ ВІТАМІНУ D - Юзьків, Т. І.; Андрейчин, М. А.; Шкільна, М. І.; Івахів, О. Л.; Гук, М. Т. (Інфекційні хвороби, 2024)
Мета роботи – розробити оптимальне комплексне лікування хворих на Лайм-бореліоз (ЛБ) і його поєднання з хронічною Епштейна-Барр вірусною інфекцією в активній фазі на тлі нестачі вітаміну D. Пацієнти і методи. Спостерігали 67 хворих на ЛБ віком від 28 до 65 років. У 31 (44,3 %) пацієнта крім ЛБ діагностовано хронічну Епштейна-Барр вірусну інфекцію (ХЕБВІ). Усіх хворих розподілили на дві групи: групу 1 склали 36 осіб із ЛБ без ХЕБВІ (лише ЛБ), групу 2 – 31 пацієнт із ЛБ, поєднаним із ХЕБВІ (ЛБ + ХЕБВІ). Фазу ХEБВІ встановлювали за допомогою ПЛР у режимі реального часу, якою визначали ДНК збудника одночасно у крові та/чи слині хворих. Наявність нуклеїнової кислоти ВЕБ у концентрації 103-107 копій/мл свідчила про активну фазу ХEБВІ. Забезпеченість вітаміном D визначали за рівнем 25(OH)D у сироватках їх крові. Для дослідження використали хемілюмінесцентний імуноаналіз (CMIA) на аналізаторі Alinity І (Abbott, США) і тест-систему Сobas 6000/Сobas 8000, Abbott (США). Для лікування ЛБ пацієнтам обох груп призначили доксицикліну гідрохлорид всередину по 100 мг двічі на день протягом 28 днів. Крім етіотропного лікування хворі отримували ще й ліофілізовані сахароміцети буларді CNCM I-745, 250 мг по 1 пакетику 2 рази на добу із сухим екстрактом плодів розторопші плямистої по 2 таблетки 3 рази на добу per os таким же за тривалістю курсом як антибіотик. Наявні дефіцит і недостатність рівня 25(ОН)D у сироватках крові пацієнтів обох груп спонукали нас призначити усім хворим із ЛБ ще й холекальциферол (вітамін D3) у дозі 5 600 МО по 1 таблетці 1 раз на тиждень per os курсом 4 тижні (28 днів), відповідно до рекомендацій Kонсенсусу українських експертів: «Діагностика, профілактика та лікування дефіциту вітаміну D у дорослих» (2023). Ефективність лікування хворих обох груп аналізували двічі: на 29-й день комплексної терапії доксицикліном та ергокальциферолом і на 57-й день після продовження лікування дієтою (група 1) чи ергокальциферолом (група 2). Критеріями її були динаміка клінічних проявів недуги, активності патологічного процесу в уражених суглобах (за DAS28) і рівнів 25(OH)D у сироватках крові пацієнтів. Результати досліджень та їх обговорення. Комплексне лікування хворих на лише ЛБ із щоденним використанням таблеток доксицикліну гідрохлориду по 0,1 г двічі на день та ергокальциферолу по 5 600 МО щотижня протягом 4 тижнів сприяло розвитку ремісії артритів (за DAS28) у 63,9 % осіб та ліквідації дефіциту вітаміну D в організмі. У пацієнтів із ЛБ, поєднаним із ХЕБВІ, ремісії артритів досягнуто тільки у 29,0 % осіб, дефіцит вітаміну D залишався у 19,4 % хворих. Продовження лікування хворих на лише ЛБ тільки дієтотерапією з вживанням продуктів, що містять вітамін D, протягом 4 тижнів дало змогу досягти ремісії артритів у 88,9 % і достатнього рівня вітаміну D у 97,2 % осіб. Продовження лікування хворих на ЛБ + ХЕБВІ ергокальциферолом у ті й же дозі ще протягом 4 тижнів сприяло розвитку ремісії артритів у 87,2 % осіб і досягненню достатнього рівня вітаміну D у 90,3 %. Застосування таблеток холекальциферолу в дозі 5 600 МО щотижня для корекції нестачі вітаміну D у сироватках крові пацієнтів із ЛБ, поєднаним із ХЕБВІ, сприяло зменшенню відсотка осіб з активною фазою вірусної на 29-й день терапії у 2,8 разу, на 57-й ‒ у 5,5 разу порівняно з 29-им днем і в 15,5 разу щодо початку лікування. Висновки. Пацієнтам із Лайм-бореліозом, поєднаним із хронічною Епштейна-Барр вірусною інфекцією, і нестачею вітаміну D доцільно призначати комплексне лікування з одночасним використанням доксицикліну гідрохлориду та ергокальциферолу per os, яке дозволяє досягти не лише ремісії артритів і повного усунення дефіциту вітаміну D, але й зменшує відсоток осіб з активною фазою Епштейна-Барр вірусної інфекції.