РОЛЬ МІКРОБІОМУ В ПАТОГЕНЕЗІ ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ - Широбоков, В. П.; Димент, Г. С. (Інфекційні хвороби, 2024)
Огляд присвячений аналізу сучасних уявлень про природну мікробіоту людини (мікробіом) як ключову детермінанту, відповідальну за підтримку здоров’я або розвиток широкого спектру захворювань, включаючи інфекційні хвороби. Останніми роками отримано безліч переконливих доказів величезного потенціалу дії мікробіому на різні процеси функціонування організму людини. Ґрунтуючись на цих даних, фахівці розглядають мікробіом як додатковий орган людини, який, активно беручи участь у травленні, управлінні метаболічними процесами, підтримці цілісності епітеліального бар’єру, розвитку і зміцненні імунної системи і низки інших фізіологічних функцій, оптимізує умови для нормальної життєдіяльності організму людини загалом. В огляді приділена увага участі симбіонтних мікроорганізмів у захисті організму людини від інфекцій. Представлено сучасний погляд на стратегію взаємодії мікробіому зі збудниками інфекційних хвороб. Здійснений аналіз результатів досліджень, що стосуються доцільності використання пробіотиків та інших засобів оздоровлення мікробіому в лікуванні хворих з інфекційною патологією.