ПОРІВНЯННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МЕТИЛПРЕДНІЗОЛОНУ ТА ТОЦИЛІЗУМАБУ У ПАЦІЄНТІВ З ТЯЖКОЮ ФОРМОЮ COVID-19 - Олійник, О. В. (Інфекційні хвороби, 2024)
Останнім часом спостерігається деяке зростання захворюваності на COVID-19. Лікування пацієнтів із тяжкою формою коронавірусної інфекції є серйозною медичною проблемою. Метою цього дослідження було порівняння ефективності стандартної та пульс-терапії метилпреднізолоном у поєднанні з тоцилізумабом або без нього пацієнтів із тяжкою формою COVID-19. Пацієнти і методи. У ретроспективному дослідженні було проаналізовано медичні карти 220 пацієнтів із тяжким ступенем COVID-19. Хворі були розподілені на чотири групи: ті, що отримували метилпреднізолон щоденно в дозі 32 мг ентерально; особи, які отримували пульс-терапію метилпреднізолоном (500 мг на добу внутрішньовенно протягом трьох днів з подальшим переходом на 32 мг метилпреднізолону на добу); пацієнти, які отримували разову дозу 400 мг тоцилізумабу у поєднанні з 32 мг метилпреднізолону щодня; хворі, які отримали разову дозу 400 мг тоцилізумабу у поєднанні з пульс-терапією метилпреднізолоном. Наприкінці терапії аналізували 28-денну смертність і кількість інтубацій у кожній групі через тиждень після закінчення терапії. Результати. Пацієнти, які отримували комбінацію тоцилізумабу та пульс-терапії метилпреднізолоном, мали найнижчий ризик смерті (p<0,001), OR=0,03 (95 % ДІ 0,01-0,16), порівняно з хворими, які отримували лише 32 мг метилпреднізолону. Висновки. Пульсотерапія метилпреднізолоном ефективніша за терапію метилпреднізолоном у добовій дозі 32 мг. Комбінація метилпреднізолону і тоцилізумабу більш ефективна, ніж ізольоване введення метилпреднізолону. Найбільший терапевтичний ефект мала комбінація тоцилізумабу з пульс-терапією метилпреднізолоном.