АЦИНЕТОБАКТЕРНА ІНФЕКЦІЯ У ХВОРИХ НА COVID-19 - Бондаренко, А. В.; Чумаченко, І. В.; Бондаренко, О. В.; Кацапов, Д. В.; Доценко, Н. В.; Крохмаль, І. В. (Інфекційні хвороби, 2023)
Розробка стратегії запобігання нозокоміальним інфекціям нерозривно пов’язана з розумінням причин і механізмів їх поширення. Під час пандемії COVID-19 в Україні, як і в усьому світі, значно зросли ризики виникнення таких інфекцій. Всі медичні заклади є осередками підвищеного ризику передачі збудників, що найчастіше демонструють стійкість до антибіотиків та є причиною більшості нозокоміальних інфекцій (ESKAPE), але передусім стаціонари для лікування хворих на COVID-19. Наведено інформацію про ко-інфекції та вторинні інфекції у хворих на COVID-19, що обумовлені Acinetobacter baumannii. A. baumannii займає лідируючі позиції серед збудників нозокоміальних інфекцій, що виникають у хворих на COVID-19. Захворювання має тяжкий клінічний перебіг й високу смертність через значну стійкість мікроорганізму до більшості антибактерійних препаратів. Основною причиною цього є зміна властивостей A. baumannii через некоректне використання антимікробних засобів і створення умов для відбору полі- та панрезистентних штамів у медичних закладах, зокрема за рахунок міжвидової передачі генів антибіотикорезистентності. Особливо це стосується аерозольної передачі, оскільки майже всі госпіталізовані пацієнти зі зниженою сатурацією та підозрою на інфікованість SARS-CoV-2 потребують госпіталізації і кисневої терапії. Розвиток A. baumanii-інфекції призводить до подовження тривалості лікування, збільшення летальних випадків, матеріальних збитків і негативно впливає на психологічний стан хворих. Для успішного уникнення таких ситуацій важливо дотримуватися суворих принципів інфекційного контролю. Для забезпечення ефективності протиепідемічних і профілактичних заходів необхідна Agile-трансформація систем надання медичних послуг шляхом підвищення адаптивності та резельєнтності процесів ресурсного забезпечення в умовах пандемій та воєнних конфліктів.