COVID-19, ПАНДЕМІЧНИЙ ГРИП А(H1N1): КЛІНІЧНІ ТА ПАТОЛОГОАНАТОМІЧНІ ПОРІВНЯННЯ - Граділь, Г. І.; Губіна-Вакулик, Г. І.; Юрко, К. В.; Нартов, П. В.; Лукашова, О. П.; Халушева, Ю. Б. (Інфекційні хвороби, 2023)
Мета дослідження – вивчення клінічного перебігу та патоморфологічних даних при грипі А(H1N1)pdm 09 та SARS-CoV-2/COVID-19 у порівняльному аспекті. Матеріали і методи. Здійснено ретроспективне дослідження двох незалежних когорт пацієнтів, які померли через COVID-19 (n=40) або грип A(H1N1)pdm09 (n=32) та мікроскопічне дослідження з додатковим консультуванням мікропрепаратів випадків COVID-19 (n=12), пандемічного грипу (n=14). Для вивчення морфологічного стану легень застосовували мікроскопічне дослідження зрізів легеневої тканини, забарвлених гематоксиліном і еозином та напівтонких зрізів із блоків, виготовлених для електронно-мікроскопічних досліджень. Застосовано статистичні методи, в тому числі непараметричні (χ2, точний критерій Фішера). Результати. Оцінено клінічні прояви грипу A(H1N1)pdm09 (2009, 2010 рр.) та COVID-19 (випадки 2020, 2021, 2023 рр.). Порівняно клінічні дані стосовно дня хвороби при госпіталізації, тривалості життя, провідних факторів ризику серед померлих пацієнтів. З акцентом на морфологічний стан легень оцінено патогістологічні особливості дифузного альвеолярного пошкодження (ДАП), стану ендотелію мікросудин, геморагічні прояви, утворення тромбів, легеневий фіброз. Проаналізовані результати патоморфологічного дослідження, виявлено відмінності між грипом A(H1N1)pdm09 та COVID-19. Висновки. При порівнянні патогістологічних особливостей легень у померлих від COVID-19 та грипу A(H1N1) виявлені відмінності легеневої патобіології. Під час первинного морфогенезу при COVID-19 спостерігається значніше ураження ендотелію під час вірусемії. Саме це, на нашу думку, є на початку формування «гіалінових» мембран, інтерстиційної пневмонії та значного пневмофіброзу. Патоморфологічні зміни у трахеї та бронхах серед померлих з діагнозом грип спостерігалися частіше, ніж при COVID-19. При пандемічному грипі помирали люди молодшого віку, ніж при COVID-19.