ДОСЛІДЖЕННЯ ГАСТРОПРОТЕКТИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ РЕНОРМУ - Мощич, О.П.; Колосовська, Л.О.; Цирюк, О.І.; Берегова, Т.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
У зв'язку з впровадженням у практику лікування виразкової хвороби нових груп препаратів, таких як блокатори Н2-гістамінових рецепторів та інгібіторів протонної «помпи», в консервативному лікуванні досягнутий значний прогрес. Але і при дотримуванні сучасних принципів консервативного лікування рецидив виразкової хвороби виникає в 30-70 % випадків і у половини з них повторно. Також слід відзначити можливість виникнення карциноїду шлунка при тривалому лікуванні інгібіторами протонної «помпи», що підтверджено в експерименті [К.G. Wormsley, 1994]. Тому поява кожного нового антивиразкового препарату привертає до себе увагу як експериментаторів, так і клініцистів, і вселяє надію на остаточне виліковування виразкової хвороби. Поява фітоконцентрату ренорму не обминуло уваги дослідників. Впровадження його в практику потребувало різнобічного дослідження його властивостей. У зв'язку з цим метою роботи було дослідити механізм антивиразковоїдії ренорму та порівняти його цитопротективні властивості з властивостями відомого антивиразкового препарату, а саме гастроцепіну.