ЛЕПТОСПІРОЗ У ФОКУСІ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Прийменко, Н. О.; Коваль, Т. І.; Боднар, В. А.; Котелевська, Т. М.; Ізюмська, О. М.; Сизова, Л. М.; Марченко, О. Г.; Полторапавлов, В. А.; Лимаренко, Н. П.; Здор, О. І. (Інфекційні хвороби, 2023)
Розглянуто проблему лептоспірозу, який належить до найпоширеніших зоонозних захворювань у світі, що характеризується тяжким перебігом і високою летальністю. У світлі загроз, пов’язаних з війною в Україні та руйнуванням Каховської ГЕС, зросли ризики виникнення спалахів інфекційних захворювань, у тому числі й лептоспірозу. Детально охарактеризовані питання етіології, епідеміології, клінічного перебігу, лікування та профілактики захворювання. Наведено клінічний випадок тяжкого перебігу лептоспірозу у пацієнта молодого віку, спричиненого збудником серогрупи Іcterohaemorrhagiae.