СИНЕРГІЧНА АНТИМІКРОБНА АКТИВНІСТЬ ПОЄДНАННЯ ТЕРБІНАФІНУ ТА БЕНЗОЇЛПЕРОКСИДУ ПРОТИ СANDIDA ALBICANS ТА STAPHYLOCOCCUS AUREUS - Кочнєва, О. В.; Коцар, О. В.; Калашник-Вакуленко, Ю. М. (Інфекційні хвороби, 2023)
Мета роботи – дослідити здатність мікроорганізмів C. albicans і S. aureus утворювати біоплівки, а також оцінити їх чутливість до комбінації тербінафіну та пероксиду бензоїлу. Матеріали і методи. Здатність мікроорганізмів утворювати біоплівки та антимікробну дію досліджуваних препаратів оцінювали на полістирольних пластинах для імуноферментного аналізу. Оптичну густину (ОГ) біоплівок вимірювали за довжиною хвилі 545 нм на біохімічному аналізаторі. Життєздатність мікроорганізмів визначали шляхом підрахунку кількості колонієутворювальних одиниць (КУО) в 1 мл культурального середовища з дослідними штамами. Результати. Середня оптична щільність біоплівок становила (1,0892±0,006) од., а ОГ для клінічних ізолятів – (0,0776±0,004) од. Доведено, що комбінація антимікотичної речовини тербінафіну та антисептика бензоїлпероксиду мала високу активність до асоціації C. albicans та S. aureus у концентрації 1,3 мкг/мл. Висновок. Дослідження показало, що здатність до утворення біоплівок у клінічних штамів мікроорганізмів значніша, ніж в еталонних штамів. Найбільша швидкість утворення біоплівки виявлена в асоціації мікроорганізмів C. albicans і S. aureus. Комбінація ліків також ефективно діяла на планктонні форми бактерій, а також на мікроорганізми, мобілізовані в біоплівках. Про це свідчить зниження ОГ та 2-разове зменшення КУО.