ОЦІНЮВАННЯ ПОВНОТИ РЕЄСТРАЦІЇ КЛІЩОВИХ ІНФЕКЦІЙ НА ТЕРНОПІЛЛІ - Паничев, В. О.; Андрейчин, М. А.; Сверстюк, А. С. (Інфекційні хвороби, 2023)
Мета дослідження – оцінити повноту статистичного обліку окремих кліщових інфекцій. Матеріали і методи. Використано результати багаторічного епідеміологічного нагляду за кліщовими інфекційними хворобами в Тернопільській області, що включає дані офіційної статистики, епідеміологічних розслідувань, польових ентомологічних, лабораторних досліджень. Застосовано статистичні методи оцінки та прогнозування. Результати. Оцінено прояви епідемічного процесу, клінічного перебігу, виявлення Лайм-бореліозу (ЛБ) у Тернопільській області. Проаналізовано показники захворюваності в окремих районах та їх динаміку протягом 2000-2021 рр. Порівняно кількість зареєстрованих випадків з прогнозованими статистичними даними. Проаналізовано співвідношення еритемних (ЕФ) і безеритемних форм (БЕФ) ЛБ, виявлено територіальні відмінності в діагностуванні. Визначена осередковість. Оцінено повноту обліку подій ризику зараження бореліями. Рівні зареєстрованої захворюваності на ЛБ виявилися нижчими від прогнозованих. Водночас прогнозована кількість недовиявлених хворих на БЕФ ЛБ була вища за число недовиявлених випадків ЕФ. Висновок. Здійснене оцінювання дає підстави вважати офіційні статистичні показники захворюваності на ЛБ нижчими за реальні. Досі офіційно не реєструються інші та поєднані кліщові інфекції.