МІКСТ-ІНФЕКЦІЯ COVID-19 І ГРИП: СУЧАСНИЙ СТАН ПИТАННЯ - Рябоконь, О. В.; Фурик, О. О.; Рябоконь, Ю. Ю.; Калашник, К. В. (Інфекційні хвороби, 2023)
Наведені сучасні дані про мікст-інфекцію, спричинену SARS-CoV-2 та вірусом грипу на різних етапах пандемії COVID-19. Початок пандемії COVID-19 збігся із сезонним ростом захворюваності на грип, що призводило до мікст-інфікування та підвищувало ризик летального висліду. Незважаючи на обмеженість ресурсів до тестування на інші респіраторні інфекції під час пандемії COVID-19, представлені в літературі дані свідчать про суттєві зміни перебігу мікст-інфікування, залежно від циркуляції домінуючого штаму SARS-CoV-2. Так, під час домінування штаму Омікрон SARS-CoV-2 збільшується кількість випадків грипу та, відповідно, мікст-інфікування. Частота мікст-інфекції COVID-19 та грип не висока, проте в цих випадках характерні яскравіша клінічна симптоматика та вищий ризик тяжчого ступеня хвороби, що потребує своєчасного тестування на обидві ці інфекції для вибору оптимального противірусного лікування. Вивчення особливостей формування «цитокінового шторму» є перспективним напрямком дослідження для подальшої розробки диференційних засобів імунотропного лікування. Профілактичні заходи повинні включати вакцинацію як проти COVID-19, так і проти грипу в умовах триваючої пандемії COVID-19 та з урахуванням сезонного грипу.