ВІДДЗЕРКАЛЕННЯ ПРОБЛЕМИ СКАЗУ В НАСТІЛЬНИХ МЕДАЛЯХ: (ДО 150-РІЧЧЯ ВІД НАРОДЖЕННЯ ЛУЇ ПАСТЕРА) - Барштейн, В. Ю.; Андрейчин, М. А. (Інфекційні хвороби, 2023)
Наведено стислі історичні відомості про досягнення у боротьбі зі сказом і роль окремих вчених у дослідженні її етіології, епідеміології, клініко- патогенетичних особливостей та розробці специфічної постконтактної профілактики з використанням антирабічних препаратів. Досліджено та описано 28 настільних медалей, викарбуваних на честь видатних вчених, які вперше описали цю украй небезпечну недугу чи досягли принципово важливих успіхів у боротьбі з нею. Серед плеяди дослідників особливе місце відведено геніальному французькому вченому Луї Пастеру, через створення ним першої рабічної вакцини.