УЗАГАЛЬНЕННЯ ДОСВІДУ МЕДИЧНОЇ СЛУЖБИ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ЩОДО БОРОТЬБИ З ПАНДЕМІЄЮ COVID-19 У 2020-2021 РОКАХ - Савицький, В. Л.; Іванько, О. М.; Депутат, Ю. М.; Жалдак, А. Ю.; Ричка, О. В.; Доброштан, Д. І. (Інфекційні хвороби, 2023)
Мета роботи – аналіз захворюваності та ефективності протиепідемічних заходів при COVID-19 серед особового складу ЗС України протягом 2020-2021 рр. Матеріали і методи. Матеріалами були звітні дані моніторингової групи Командування Медичних сил ЗС України щодо реєстрації випадків захворювань на COVID-19 особового складу ЗС України. Застосовані методи: епідеміологічний, статистичний, порівняльного аналізу. Результати та обговорення. Епідемія COVID-19 встановила нові виклики для медичної служби ЗС України. КМС ЗС України спільно з Українською військово-медичною академією (УВМА) та особовим складом регіональних санітарно-епідеміологічних управлінь (рСЕУ), а також за співпраці із суміжними спеціалістами медичної служби ЗС України було запроваджено комплекс заходів, спрямованих на недопущення занесення і поширення у військових частинах ЗС України SARS-CoV-2 – розроблено ряд організаційно-розпорядчих, методичних і звітно-інформаційних документів з питань організації санітарно-гігієнічних, протиепідемічних та лікувально-профілактичних заходів, у військових частинах ЗС України. Для лікування та профілактики поширення коронавірусної інфекції були задіяні всі сили та засоби закладів охорони здоров’я ЗС України, також було організовано якісну діагностику, що включала ПЛР-дослідження, серологічні дослідження для визначення антитіл до SARS-CoV-2 (імунохроматографічний аналіз («експрес-тести») та імуноферментний аналіз (ІФА). Особовий склад був вакцинований (на кінець вересня 2021 р. провакциновано (перше введення вакцини) 98 % осіб, повторно (друге введення вакцини) – 88 % осіб). Розробка та запровадження алгоритмів і рекомендацій, виконання лікувально-діагностичних і профілактичних заходів протидії COVID-19 сприяли чіткій і злагодженій дії медичних працівників в умовах епідемії. Висновки. Своєчасні та ефективні профілактичні й лікувально-діагностичні заходи, спрямовані на недопущення поширення COVID-19 серед особового складу ЗС України, що здійснювали Медичні сили ЗС України протягом 2020-2021 рр., сприяли контролю за захворюваністю військовослужбовців та уникненню перевантаження системи медичного забезпечення ЗС України і, як наслідок, – підтриманню на належному рівні боєздатності ЗС України.